Binnen 15 jaar met pensioen? Zet 50% van jouw inkomen opzij!

doorAlexander

Binnen 15 jaar met pensioen? Zet 50% van jouw inkomen opzij!

PensioenWie sneller met pensioen wil moet daar zelf ook werk van maken. Investeer jij niets in jouw pensioen, dan moet je wachten tot de overheid vind dat jij met pensioen mag. Hoe meer jij investeert, hoe sneller jij zelf de regie in handen kunt nemen.

Helaas vertelt ons onderwijssysteem ons dat pensioen automatisch wordt ingehouden van het salaris. Dat jij op 67-jarige leeftijd met pensioen kunt. Wat het systeem niet vertelt is dat jouw pensioen bij lange na niet genoeg is om echt van te leven. Om die reden schrijf ik deze blog.

Deze blog heeft als doel jou ervan te overtuigen dat het belangrijk is om ook zelf te investeren. Daarnaast om een goed budget op te stellen.

Hoe kan jij binnen 15 jaar met pensioen?

Aangezien ik niet in de toekomst kan kijken moet ik wat aannames doen. Daarbij ga ik uit van beleggingsresultaten uit het verleden. Ondanks dat deze geen garantie bieden voor de toekomst is het wel de beste indicatie die we nu hebben.

Historisch behalen de gemiddelde beleggingsfondsen een rendement van zo’n 9,7%. De gemiddelde inflatie ligt op zo’n 2,5%, wat het netto rendement dus op zo’n 7,2% zet. Met dat getal ga ik rekenen.

Stel dat jij 2500 euro aan maandelijkse kosten hebt, dan moeten jouw beleggingen dus minimaal dat bedrag per maand opleveren, het liefst een stukje meer. Net de huidige waardes heb jij aan iets minder dan 450.000 euro voldoende.

Om binnen 15 jaar met pensioen te kunnen zal jij dus 30.000 per jaar opzij moeten zetten. Eenvoudig gezegd heb jij dus een inkomen nodig van minimaal 60.000 om dat doel te kunnen bereiken. Jij moet daarbij ook bereid zijn om 50% van jouw inkomen opzij te zetten voor jouw pensioen.

Natuurlijk kan het zijn dat een deel van jouw maandlasten bestaan door een hypotheek of andere schulden. Door deze af te lossen kom jij ook sneller aan jouw doel. De rente op schulden is veelal hoger dan het rendement op gemiddelde belegging.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.