De 7 stappen naar financiële vrijheid! Hoe en waarom?

doorAlexander

De 7 stappen naar financiële vrijheid! Hoe en waarom?

7 stappenJaren lang hikte ik tegen schulden aan. Niet alleen mijn hypotheek, maar ook een roodstand op mijn bankrekening die opliep tot 6000 euro, studieschuld, een creditcard en een achterstand bij enkele bedrijven. 7 stappen heb ik daarvoor gebruikt.

Ik was vaste klant bij diverse deurwaarders en incassobureaus en wilde daar van af! In eerste instantie dacht ik, ik moet voor meer inkomsten zorgen. Toen dat lukte wist ik ook iedere euro weer uit te geven. Tot ik een budget maakte en nog wat geld terug wist te krijgen van de belastingdienst. In 2017 heb ik mijn schulden definitief achter mij gelaten.

Meer geld is leuk, maar om echt naar financiële vrijheid toe te werken is meer nodig. Geld opzij zetten voor pensioen, voor noodgevallen en nog veel meer. In deze blog leg ik de 7 stappen uit en leg ik uit waarom iedere stap van belang is.

Stap 1, 2 en 3 werken alleen los van elkaar. Stappen 4, 5 en 6 kunnen samen. Stap 7 doe je als de eerste 6 stappen voltooid zijn. Alleen stap 3 loopt door. Alles zal snel duidelijk worden.

Hoe en Waarom? De 7 stappen!

In de rest van deze blog leg ik uit hoe jij iedere stap kunt voltooien en waarom iedere stap van belang is.

Voordat je aan de 7 stappen begint, onderdak, eten en drinken is essentieel om te leven. Dat gaat dus altijd voor op alles!

Stap 1: 1000 euro opzij zetten voor noodgevallen!

Om financieel vrij te worden moet je geld overhouden aan het eind van de maand. Doe je dat niet, dan moet je gaan besparen. De duizend euro is voor noodgevallen. Gaat de koelkast of wasmachine stuk? Dan kan je de duizend euro daarvoor gebruiken.

De rekening dient altijd weer aangevuld te worden, mocht een noodgeval hebben plaatsgevonden.

Jouw situatie persoonlijk bespreken? Klik hier om een afspraak te maken.

Stap 2: Alle schulden aflossen via het Snelweg naar een schuldenvrij leven model!

Schulden nemen kosten met zich mee. Of het nu gaat om het lage rentepercentage van een studieschuld of om de enorme percentages en kosten van een incassobureau, schuldenvrij heb je gewoon minder kosten.

De snelweg werkt door jouw schulden te sorteren van laagste naar hoogste schuld en de schulden 1 voor 1 af te betalen. Stort iedere euro die jij extra binnen weet te krijgen door naar de laagste schuld. Zodra die is afgelost ga je door naar de volgende schulden om maar zo snel mogelijk uit de schulden te zijn. Alleen jouw hypotheek mag je nog even laten, daar komen we in stap 6 op terug.

Meer weten over de snelweg naar een schuldenvrij leven? Klik hier.

Jouw situatie persoonlijk bespreken? Klik hier om een afspraak te maken.

Stap 3: 3 tot 6 maanden levensonderhoud opzij zetten!

Nu jij uit de schulden bent kan jij makkelijk geld opzij gaan zetten. Waarschijnlijk heb jij inmiddels ook nieuwe financiële bronnen. Zorg er nu voor dat jij (naast de 1000 euro uit stap 1) ook nog 3 tot 6 maanden levensonderhoud opzij.

Zo heb jij altijd een buffer als jij even zonder werk komt te zitten. Jij hoeft niet (meer) afhankelijk te zijn van UWV of welke uitkeringsinstantie dan ook als het mis gaat. Gaat het niet mis, dan heb jij alvast een hele mooie buffer!

Jouw situatie persoonlijk bespreken? Klik hier om een afspraak te maken.

Stap 4: 15% van jouw inkomen investeren!

Geld investeren in een goed fonds levert gemiddeld zo’n 15% per jaar op. Verdien jij met jouw gezin 2000 euro per maand? Dan zet jij 300 euro per maand opzij. Doe dit 15 jaar en jij hebt al ruim 60.000 euro staan, wat een maandelijks rendement van ruim 700 euro oplevert. Een prima aanvulling op jouw pensioen!

Deze 15% zet je opzij omdat het van essentieel belang is dat jij niet afhankelijk blijft van de overheid. Hoe langer jij hiermee doorgaat, hoe meer jij uiteindelijk hebt voor jouw pensioen. Na het afronden van stap 6 kan je het percentage eventueel verhogen.

Jouw situatie persoonlijk bespreken? Klik hier om een afspraak te maken.

Stap 5: Zet geld opzij voor de studie van jouw kinderen!

Studerende kinderen kosten (inclusief boeken, kamerhuur en vervoer) zo’n 30.000 euro per kind. Om jouw familie stamboom definitief te veranderen zorg jij ervoor dat jouw kinderen zonder schuld uit de studie komen.

Omgerekend kom je op 151 euro oer maand gedurende de 18 jaar van geboorte tot de start van de studie van jouw kind. Zet het geld vast op een hoog rendement rekening die wordt vrijgegeven voor studie. Gaat jouw zoon of dochter niet studeren? Dan mag het geld ook voor andere doelen mogen worden gebruikt.

Stap 6: Los jouw hypotheek versneld af!

Dan gaan we gelijktijdig ook jouw hypotheek aflossen. Ik schreef al eerder een blog over een betere manier om een hypotheek af te sluiten dan wat een bank zou willen. Zorg er in de basis voor dat jouw hypotheek binnen maximaal 15 jaar is afgelost. Hoe sneller jij jouw hypotheek aflost, hoe sneller jouw woonlasten dalen tot vrijwel niets.

Het aflossen van de hypotheek geeft zo veel rust dat jij jouw maandlasten flink ziet dalen.

Jouw situatie persoonlijk bespreken? Klik hier om een afspraak te maken.

Stap 7: Wordt een gulle gever!

Het doel is iedereen naar stap 7 te krijgen. Een leven zonder hypotheek of andere schulden geeft jou enorm veel mogelijkheden! Deel jouw ervaring van financiële vrijheid met iedereen! Voel je ook vrij om jouw proces te delen door jouw reactie achter te laten onder deze blog.

Je bent ook welkom om een video te uploaden en hier te delen.

Jouw situatie persoonlijk bespreken? Klik hier om een afspraak te maken.

Heb jij vragen over de 7 stappen? Neem gerust even contact met mij op.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp