Fooi of salaris? Maken we in Nederland de juiste keuzes?

doorAlexander

Fooi of salaris? Maken we in Nederland de juiste keuzes?

fooiHoewel ik persoonlijk liever een waardering van mijn werk ontvang in de vorm van een goede beloning denken veel mensen daar anders over. Vorige week nog vroeg iemand die ik “50% van ieder verkocht product” bood ook nog een vaste vergoeding. Dat gaat er bij mij niet in, daarom geef ik niet altijd fooi in een restaurant.

In deze blog leg ik uit hoe ik denk over fooi, salaris en manieren van belonen.

Deze blog is niet voor mensen die houden van FNV of andere vakbonden. Het is ook niet voor mensen die vinden dat de overheid onze problemen moet oplossen en is zeker niet voor mensen die een uitkering ontvangen en dat wel prima vinden.

Val jij onder de bovenstaande doelgroep, lees dan niet verder. In alle andere gevallen, wees gewaarschuwd!

Waarom fooi beter is dan salaris?

Laatst was ik in een hamburgerrestaurant met bediening aan tafel. Ik raakte aan de praat met de (ingehuurde) medewerkster. Ze vertelde mij dat het vrij normaal is om geen fooi te krijgen.

De rekening was zo’n 40 euro, niet goedkoop voor de 2 hamburgers en de paar drankjes. Omdat de service werkelijk uitstekend was en de hamburgers wel erg lekker koos ik ervoor om 20 euro fooi te geven. Ruim meer dan gebruikelijk in Nederland, waarop de dame die ons bediende nog even naar ons toe kwam om ons extra te bedanken.

Waarom vertel ik dit verhaal? Uiteindelijk verdient de persoon in kwestie meer aan de fooi dan aan het salaris. En zo kan in veel bedrijfstakken worden gewerkt. Het gaat bij veel bedrijfstakken veel meer om de ervaring om het product dan het product zelf.

Het maakt mij bijvoorbeeld niet uit of ik nu een fles kraanwater drink of een fles Spa. Daarom kies ik in een restaurant altijd voor kraanwater. Krijg ik dan toch Spa (of een ander duur merk), dan gaat de fooi direct naar 0!

Zo simpel werk ik, en zo denk ik over fooi! Ik geef heel veel als de service fantastisch is, maar laat mij een bedrijf niet betrappen op het schenken van Spa in plaats van kraanwater!

Weten hoe jij met fooi om kunt gaan in jouw branche? Neem gerust even contact met mij op.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Direct hulp? WhatsApp