Hoe maak je een budget met een variabel inkomen?

doorAlexander

Hoe maak je een budget met een variabel inkomen?

Variabel inkomen budgetHeb jij een baan en krijg jij daarbij een flexibele beloning (bijvoorbeeld door bonussen of variabele uren), dan is het maken van een budget minder vanzelfsprekend. Een variabel inkomen maakt alles iets ingewikkelder. Omdat ik zelf ook in die situatie zit kan ik hier makkelijk over meepraten.

In deze blog leg ik uit hoe jij ook een budget kunt opstellen!

Het basis budget blijft gelijk, jouw vaste kosten moeten immers betaald worden. Kosten als huur, hypotheek, verzekeringen en overige vaste kosten. Heb jij nog geen 1000 euro voor stap 1, zorg er dan allereerst voor dat jij dat voor elkaar krijgt. Ben jij schuldenvrij? Dan kan je verder met het variabele budget. Zo niet, los dan eerst jouw schulden af en gebruik iedere extra euro om sneller van jouw schulden af te zijn.

Hoe stel ik een budget op voor een variabel inkomen?

Zit jij nog in stappen 1, 2 of 3? Zorg er dan voor dat jij iedere extra euro uitgeeft om geheel schuldenvrij te worden en 3 tot 6 maanden levensonderhoud opzij weet te zetten. Natuurlijk mag jij ook best een percentage van het extra inkomen uitgeven aan het potje “spontane uitgaven”.

Zelf bouw ik mijn budget als volgt op:

  • Vaste lasten (deze staan natuurlijk vast)
  • Boodschappen: 90 euro per week.
  • Spontane uitgaven: 10 euro per week.
  • Uit eten: 10 euro per week.
  • Kleding: 10 euro per week.

Alles waar bedragen bij staan neem ik wekelijks contant op. Zo weet ik altijd precies hoeveel geld er nog beschikbaar is. Al het muntgeld gaat in een pot en gebruik ik als betaalmiddel voor de Openbaar Vervoer reiskosten die ik maak.

Dan, als er extra geld binnenkomt verdeel ik dat (nu ik schuldenvrij ben) over verschillende bestemmingen. 20% gaat naar de spaarpot voor onze bruiloft. 40% naar de hypotheek. De laatste 40% zet ik opzij voor vakantie. Hoe harder ik werk, hoe luxer de vakantie dus zal worden. Natuurlijk houd ik mij ook aan de 15% voor het pensioen.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.