Huis kopen? Goed idee! Hypotheek? Goed nadenken!

doorAlexander

Huis kopen? Goed idee! Hypotheek? Goed nadenken!

Huis kopenDat het woord “Sociaal” niet samen gaat met termen als: “Bankieren”, “Lenen” heb ik al eerder over geschreven. Vandaag wil ik een stap verder gaan en zeggen dat “Sociaal” en “verhuur” ook niet samen kunnen in 1 zin. Feit dat een woning in Amsterdam maximaal hetzelfde mag kosten als een woning in Fransum is absurd. Voor een huis kopen gelden dan weer hele andere regels.

In deze blog leg ik uit waarom ik die mening heb en hoe het systeem naar mijn mening eerlijker zou kunnen. Aan het einde van de blog is er natuurlijk zoals altijd gelegenheid om te reageren.

Ga jij een huis kopen? Lees deze blog dan ook, want ook huizenbezitters worden in deze blog duidelijk genoemd met alle fouten die wij maken!

Sociale huur of een huis kopen?

Laat ik dan beginnen met zeggen, Nederland is klein. Iemand uit Utrecht, Almere, Hilversum of Alkmaar kan prima in Amsterdam werken zonder daarvoor te moeten verhuizen. Wie echter niets toevoegt aan het economisch verkeer hoeft zeker niet in een stad te wonen met veel werkgelegenheid.

Naar mijn mening mag de sociale huur in populaire steden drastisch worden beperkt. De prijzen voor een sociale huurflat, zeker in het centrum van deze stad mogen flink hoog zijn. Als iemand dan nog de keus maakt om in het centrum te wonen moet daar ook flink voor betaalt worden.

Ik woon zelf in een appartement aan de rand van Utrecht die ik heb gekocht. Een huis kopen was voor mij een logische stap. Wat ik echter heb gedaan is luisteren naar de bank. Rabobank in mijn geval. De bank adviseerde mij een “aflossingsvrije” hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar. Ik was 25 en wist niet beter dan dat de bank het wel zou weten.

Ik woon nu 10 jaar in de woning en heb daarmee al ruim 60.000 euro aan rente betaalt. Vrijwillig heb ik nog slechts 300 euro afgelost. Dat gaat de komende 4 jaar anders worden. Ik wil de komende 4 jaar meer aflossen dan rente betalen zodat ik over 4 jaar geen hypotheek meer heb.

Dat de bank gaat voor winst maximalisatie begrijp ik. Door deze blog te lezen kan jij dat ook. Ga jij een huis kopen? Sluit dan een hypotheek af met volledige aflossing binnen 15 jaar. Dat betekent hogere maandlasten. Het betekent ook dat een huis kopen over 15 jaar zeer veel financiële ruimte gaat bieden. Als jij geen hypotheeklasten meer hebt ga jij echt zien hoeveel geld voor jou kan doen.

Hoe nu verder?

Nu ik uit de schulden ben zijn dit mijn stappen:

  • 3 tot 6 maanden levensonderhoud opzij zetten, mocht het even tegen zitten.

Dan:

  • 15% van mijn inkomen investeren voor pensioen.
  • Geld opzij zetten voor toekomstige kinderen.
  • Hypotheek binnen 4 jaar aflossen!

De laatste 3 stappen gaan tegelijk. Wil jij meer weten over hoe jij verstandig een huis kunt kopen? Maak een afspraak! Ik ben geen hypotheekadviseur, maar leer jou wel welke vragen jij moet stellen! Een afspraak met mij is gratis en vrijblijvend.

Klik hier om jouw afspraak in te plannen!

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp