Hypotheek of budgettrainer? Tips & Trucs

doorAlexander

Hypotheek of budgettrainer? Tips & Trucs

hypotheekEen standaard hypotheek, 20 jaar rentevast, 30 jaar aflostermijn, 100% aflossing binnen die 30 jaar. Laten we zeggen 1% rente (dat is makkelijk rekenen).

Laten we dan een hypotheek nemen van 200.000 euro, 2000 rente per jaar, totale maandlasten (inclusief aflossing) 622 euro. Totale kosten van de woning over de periode: 223.920 euro.

Laten we dezelfde woning nemen en de hypotheek binnen 15 jaar aflossen. De maandelijkse kosten gaan omhoog 1176 is dan het maandbedrag, de woning kost dan 211.680 euro, ruim 12.000 euro goedkoper! Dat is met een lage rente. Met hogere rentes zal de besparing alleen maar grote worden. In deze blog geef ik mijn visie over huren, hypotheken en beleggen met jouw geld in plaats van het aflossen van jouw hypotheek.

Waarom praten met een budgettrainer over een hypotheek?

Ik heb een hypotheek. 20 jaar rentevast, vrijwel niets afgelost. Was dat slim? Nee! Als ik 11 jaar geleden logisch had nagedacht was ik al op de helft geweest van het afbetalen van mijn woning en waren mijn maandlasten nu veel lager.

Dat is dan ook meteen de basis waar ik over wil praten. Laten we even diezelfde hypotheek nemen als waar dit bericht mee begon. 200.000 euro, 1% rente en een aflostermijn van 30 jaar. Maar nu gaan we 100 euro per maand extra aflossen. Dus geen 622, maar 722 euro. Met 622 euro per maand duurt het aflossen 30 jaar (360 maanden). Met 100 euro extra per maand daalt het aantal maanden naar ongeveer 310 maanden. Dat scheelt ruim 4 jaar in de looptijd en dus duizenden euro’s aan kosten!

De gemiddelde hypotheekadviseur zegt iets anders. Deze gaat praten over belastingvoordeel, waardestijging en gemiddeld rendement. Daarom is het aflossen van een hypotheek volgens een “adviseur” juist niet handig.

De keus is aan jou, praat jij over jouw grootste financiële beslissing met iemand die eerlijk is over geld? Of praat jij liever met iemand die er baat bij heeft om jou langer in de schulden te houden? Die keus laat ik aan jou.

Bel gerust 030 655 1979 als jij met mij in gesprek wilt komen. Ook als jij al een hypotheek hebt, je kunt altijd aflossen. 

Heb jij al afgelost en ben jij al vrij van hypotheek? Dan wil ik ook graag met jou in contact komen. Stuur een email naar hey@alexandervandijl.nl of neem contact op via een van de overige opties.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Direct hulp? WhatsApp