Maak het budget onderdeel van de sollicitatie!

doorAlexander

Maak het budget onderdeel van de sollicitatie!

Hoe meer bedrijven ik spreek, hoe vaker ik te horen krijg dat men niet op de hoogte is van de enorme kosten van een loonbeslag. Vooral bedrijven met medewerkers in vakgebieden met een inkomen onder het “modale” niveau voelen hier de impact van.

In deze blog ga ik de diepte in over waarom het budget onderdeel zou moeten zijn van de sollicitatie. Wil jij meer lezen over de kosten van een loonbeslag? Daarover schreef ik eerder al deze blog.

Het vinden van een goede medewerker is een ding, het laten afleggen van een budgetplan een tweede. De gevolgen van een slechte financiële planning van een medewerker kan verstrekkende gevolgen hebben. Naast loonbeslag bijvoorbeeld ook ziekteverzuim en privé zaken regelen tijdens werktijd.

In de rest van deze blog refereer ik aan een artikel van PWnet uit 2014: “Zo herkent HR financiële problemen bij medewerkers“. Ik ga verder door vroeg-signalering tot te passen en bij ieder officieel gesprek met een medewerker ook het budget te bespreken.

De eerste stap, de sollicitatie

sollicitatieDe sollicitatie is veelal de eerste ontmoeting met een nieuwe medewerker. Mensen die slim met geld omgaan en ruimschoots voldoende overhouden voordat de werkweek begint zijn veelal veel betrouwbaarder als medewerker.

Een paar simpele vragen, heb je een huurhuis of een koophuis? Ben je van plan om te verhuizen? Wil je gaan kopen of aflossen? Hoeveel geld spaar je maandelijks? Volg je het 7-stappenplan van Alexander van Dijl al? Allemaal manieren om te beoordelen of de basis solide is.

Iemand zonder spaargeld met een huurhuis is financieel veel minder in staat om de touwtjes op lange termijn aan elkaar te knopen. Kosten van een koophuis (met aflossing) dalen op termijn, kosten van een huurhuis blijven toenemen.

Tijdens de sollicitatie kan de budgetcoach jou helpen. Tijdens een 30-minuten durende verkorte intake verkent de budgetcoach de financiële capaciteiten van jouw medewerker. Aan het einde van het gesprek krijgt de HR-medewerker een advies voor vervolgstappen.

Meer weten hierover? Neem contact met mij op.

Tweede stap, het beoordelingsgesprek

Is een medewerker al even in dienst, dan volgen er beoordelingsgesprekken, functioneringsgesprekken, enzovoort. Naast het functioneren op het werk is het ook erg van belang om op de hoogte te zijn van het functioneren van het budget.

De budgetcoach kan jou ook in deze fase helpen. Heeft het 30-minuten gesprek al plaatsgevonden tijdens de sollicitatie, dan lukt het hier vaak binnen 10 tot 15 minuten. In andere gevallen is een vergelijkbare intake als bij de sollicitatie handig.

Meer weten hierover? Neem contact met mij op.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp