Studentenreisproduct zorgt voor extra studieschuld

doorAlexander

Studentenreisproduct zorgt voor extra studieschuld

Toen ik studeerde was het nog zo dat de “basisbeurs” werd omgezet naar een gift na afstuderen. Hoewel veranderd blijft een grote oorzaak van de schuldenproblematiek wel het “studentenreisproduct” in combinatie met de OV-chipkaart.

Studentenreisproduct

pasja1000 / Pixabay

Het studentenreisproduct is de manier waarmee studenten gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Nadeel is dat de administratie wordt gevoerd bij OV-chipkaart en dat DUO daar voor 100% op vertrouwd. Aantonen dat een product is verwijderd van de kaart is vrijwel onmogelijk. De kosten voor het studentenreisproduct in 2018 is al ruim 90 euro. Dat geldt ook wanneer jij het product helemaal niet gebruikt.

Probleem is dat het studentenreisproduct via een OV-chipkaartautomaat moet worden verwijderd. Iets wat op papier erg makkelijk te doen is, echter, wanneer de administratie van de OV-chipkaart aangeeft dat het product nog op de kaart staat heb jij als student gewoon pech. De administratie wordt maximaal 18 maanden bewaard, waardoor jij er tegen de tijd dat jij de fout ontdekt veelal niets meer kunt doen.

Daar komt bij dat veel studenten niet realiseren dat het studentenreisproduct specifiek nog opgezegd moet worden na de studie. Dit probleem bestond al voor de OV-chipkaart en is enkel erger geworden.

Waarom zeggen mensen het studentenreisproduct niet op?

Veel studenten zeggen het studentenreisproduct wel op, maar realiseren niet dat het product ook in de automaat moet worden verwijderd. Simpelweg de kaart weggooien heeft geen zin. De administratieve ellende die daarop volgt maakt het alleen maar ingewikkelder.

Toen ik in 2001 de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) volgde in Utrecht kreeg ik al snel een nieuwe bankrekening aangeboden bij Rabobank Utrecht. Daar hoorde een creditcard (2500 euro limiet) en kredietlimiet (1000 euro) wel bij. Zo begon ik mijn studententijd al met toegang tot 3500 euro.

Gratis reizen, meer dan genoeg geld beschikbaar, waarom zou ik ooit stoppen met studeren? Ik heb persoonlijk ook een flinke boete moeten betalen voor het te laat inleveren van mijn OV-studentenkaart. Hetzelfde komt nog altijd voor. Wil jij schulden zowel tijdens als na jouw studententijd voorkomen? Neem gerust contact op met de Utrechtse budgettrainer!

Problemen door de boete? Voor te laat stopzetten van het studentenreisproduct betaal je 97 euro per halve maand. Wie de pech heeft dat OV-chipkaart of DUO de stopzetting niet verwerkt, ook dan betaal je 97 euro per halve maand. Deze kosten lopen snel op.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp