Verkeerde lessen die we op school leren…

doorAlexander

Verkeerde lessen die we op school leren…

LessenWat leren we eigenlijk op school? Waarom moeten kinderen alles weten over rekenen, taal en lezen, maar is er geen uitleg over internetbankieren? Waarom moet een kind alles weten over de multiculturele samenleving, maar wordt een kind vrijwel niets bijgebracht over het beheren van een financiële toekomst?

Een kind leert veel vanuit de media. Dingen als de mogelijkheden rondom het verkrijgen van een dure mobiele telefoon voor een relatief laag bedrag per maand. Dingen als de gratis leeuw bij de oranje bank. Wat kinderen echter niet leren is wat voor risico’s de reclame op televisie, YouTube en internet met zich meebrengt.

Daar moet verandering in komen. Daarom sta ik vanaf eind deze maand voor de klas! In eerste instantie geef ik jong volwassenen op het HBO les in geldzaken. Ik vertel hen niet wat ze moeten doen, maar maak hen spelenderwijs wegwijs in de risico’s en valkuilen van financiële fouten.

Welke lessen moeten worden bijgebracht?

Wat mij betreft mag er veel meer diepgang worden gegeven over hoe het financiële systeem werkt. Hoe arm en rijk anders denken. Waarom een telefoon op afbetaling veel meer kost dan het kopen van een nieuwe telefoon. Hoe het systeem ook jonge kopers manipuleert.

De gevaren van medicatie, verkeerde voedingsstoffen in snoep, de gevaren van eten uit pakjes, er is heel veel wat moet worden bijgebracht wat nu ontbreekt. Ondertussen leren kinderen ook heel veel dingen die in het latere leven totaal niet relevant zijn.

Eenvoudig gezegd wordt de basis overgeslagen. De tweede wereldoorlog is belangrijker dan weten hoe een kind schoenen moet aantrekken. Leren hoe het menselijk lichaam werkt is in het huidige systeem belangrijker dan daadwerkelijk weten wat voor gevolgen de huidige massaconsumptie heeft.

Het onderwijssysteem is in essentie in de laatste 100 jaar niet veranderd. De wereld wel. Mijn doel is kinderen daadwerkelijk vrijheid te laten ervaren en dingen bij te brengen die echt belangrijk zijn!

Lees hoe dan ook de blog “Studieschuld in Nederland erger dan in de VS!” om te ontdekken welke kant ons systeem nu op gaat.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.