Waar gaat mijn hart sneller van kloppen?

doorAlexander

Waar gaat mijn hart sneller van kloppen?

Coaching is mijn passie. Vandaag gaf ik mijn eerste les via Stichting LEF (Leven en Financiën) om een stukje bewustwording te geven rondom geld. De boodschap die werd meegenomen is hoe belangrijk het is om belastingaangifte te doen. Uit de kleine groep had slechts 1 iemand dat ooit gedaan.

Het gevolg van geen aangifte doen, duizenden euro’s die deze jonge studenten nu niet (terug) krijgen. De eerste les ging om bewustwording, les 2 gaat verder over waar geld aan uitgegeven wordt. De derde (en laatste) les gaat over manieren om (meer) geld te verdienen.

Iedere les is belangrijk en ik verwacht ook iedere les met evenveel passie te kunnen geven. Uiteindelijk maakt het niet uit hoeveel iemand verdient, met de juiste keuzes kan iedereen (veel) geld overhouden.

In deze blog praat ik over rechten rondom geld.

Afhankelijk van jou inkomen kan jij aanspraak op toeslagen. Denk hierbij aan zorgtoeslag om de kosten van jouw zorgpremie te verlagen. Denk ook aan huurtoeslag wanneer jij jouw woning huurt. Kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en voor huizenbezitters met een hypotheek, hypotheekrente aftrek.

Ik ben nog geen miljonair, heb zelfs nog een hypotheek van (ruim) boven de 100.000 euro. Hoewel ik nu eindelijk begin met aflossen betaal ik gedurende de levensduur wel zo’n 100.000 aan rente alleen. Een hoop geld, waar ik nooit meer iets terug van zie. Niets, behalve de hypotheekrenteaftrek die weer via de belasting loopt. Ook iets waar ik als Nederlander recht op heb.

Voor mij is het probleem met deze manier van werken het rondpompen van geld. Laten we ervan uitgaan dat iedere Nederlander minimaal 1 bedrag krijgt van de overheid en minimaal een bedrag moet betalen aan de overheid. Als iedere transactie 1 cent kost (de werkelijke kosten zijn iets hoger), dan kost het systeem al minimaal 360.000 euro. Veel geld, als je het zo in een keer ziet.

Dan zijn er nog extra kosten, namelijk de kosten voor iedere instantie, ambtenaar en brieven die wordt gestuurd. Met de gemiddelde kosten van een brief op zo’n 1 euro, gemiddeld worden er 3 of meer brieven per jaar verstuurd vanuit de belastingdienst alleen, zie je al op ruim 50.000.000 aan kosten voor alleen het sturen van brieven. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe zou jij het graag willen zien? Is jouw recht op een brief voldoende om 50.000.000 euro te verantwoorden? Of zou daar iets aan moeten gebeuren. Laat jouw reactie achter onder deze blog.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp