Ik heb schulden! Waarom schuldenvrij leven?

doorAlexander

Ik heb schulden! Waarom schuldenvrij leven?

Of jij nu 0,1%, 1%, 10% of zelfs 14% rente betaalt, geld lenen kost geld. “Wie leent, wordt slaaf van de uitlener” is daarmee niet alleen een spreuk uit de Bijbel, het is een levensles die ik volg. Schuldenvrij leven is mijn missie voor Nederland.

Schuldenvrij levenIn deze blog leg ik het verschil uit tussen de hoge kosten van schulden en de belasting over vermogen.

De meeste mensen die ik spreek hebben een vermogen tussen de 0 en 30.000 euro. Over dat bedrag betaal je in Nederland geen vermogensbelasting. Voor de eerste 30.000 euro kan je dus beter geld hebben dan rente betalen. Het maximale wat je in 2018 betaalt aan vermogensbelasting is 1,68%. Dat percentage is van toepassing voor mensen met meer dan 978.000 euro op de bankrekening.

Schuldenvrij leven is voordelig, ook met belasting!

Omdat het vermogen op 1 januari wordt opgenomen is het ook mogelijk het geld voor die datum op te nemen of om te zetten in een andere vorm van (niet belaste) waarde. In het 7-stappenplan leg ik ook uit wat jij kunt doen nadat jij schulden hebt afgelost.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om geld te investeren voor pensioen. Het is ook mogelijk om geld opzij te zetten voor de toekomstige generatie voor bijvoorbeeld studie. Ben jij schuldenvrij, dan is de kans ook groot dat jouw kinderen schuldenvrij zullen zijn en blijven.

Dan even over rente. Stel dat jij 30.000 euro schuld hebt. Net als ik dat had een paar jaar geleden. Zelfs met een rente van 1% kost dat nog 300 euro per jaar. Bij de Wehkamp kredieten met 14% rente komt dit bedrag op 4200 euro per jaar. Op een spaarrekening mag je blij zijn als je überhaupt nog rente krijgt.

Dus sparen heeft ook geen zin?

Als je het bekijkt vanuit een rente standpunt heeft sparen inderdaad geen zin. Wat wel zin heeft is geld opzij zetten om schulden blijvend te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stap 1, de 1000 euro die opzij gezet is. Stap 3, 3 tot 6 maanden levensonderhoud. Denk ook aan alle mogelijkheden die gaan ontstaan wanneer er geen schulden meer zijn en jij daadwerkelijk vermogen kunt gaan opbouwen.

En ja, de belasting pakt daar zeker een stukje vanaf, maar 1,68% kosten betalen over een vermogen is een stuk minder erg dan 14% betalen omdat jij nu een product wilt kopen wat jij eigenlijk niet kunt betalen.

Verder praten over dit onderwerp? Laat jouw reactie achter.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp