Hoe kom ik uit de bijstand? Meer verdienen, minder uitgeven!

doorAlexander

Hoe kom ik uit de bijstand? Meer verdienen, minder uitgeven!

Iedereen die mij deze vraag stelt krijgt bij mij een streepje voor. Het is voor iedereen beter als mensen uit de bijstand komen. In deze blog leg ik uit hoe je dat doet. Minder uitgeven, meer verdienen en iedereen kan uit de bijstand komen!

Bijstand voor een alleenstaande is het bijstandsbedrag in 2018 inclusief vakantietoeslag 992,12 per maand. Het minimumloon voor een volwassen persoon is volgens de website van de rijksoverheid 9,20 per uur. Zelfs met het minimumloon is de bijstand in zo’n 25 uur per week al te bereiken.

Werk jij 32, 36 of 40 uur per week, dan ben jij daar al een stuk sneller.

Meer verdienen om uit de bijstand te komen

Bijstand

Laten we dan meteen verder kijken. Door meer te verdienen kan jij natuurlijk ook meer geld op jouw rekening krijgen. Kijk ik naar mijn eigen levenssituatie, dan weet ik dat ik voor zo’n 900 euro per maand prima kan leven.

Denk bij meer verdienen ook eens aan wat jij doet buiten het werk om. Ik schrijf deze blog en verdien daar geld mee door een advertentie die op deze website staat. Het is niet veel, maar wel iets. Er zijn mensen die ervoor kiezen om spullen te verkopen via Marktplaats.

Heb jij hulp nodig om een baan te vinden die echt bij jou past of om uit de bijstand te komen? Praat eens met Sylvie van Alight Careers. 

Minder uitgeven om uit de bijstand te komen

Als ik echt op een minimumbedrag zou leven heb ik zo’n 800 euro per maand nodig. Dat komt voornamelijk door de hypotheekrente die ik betaal. Ik zou dus zelfs in de bijstand 100 euro per maand kunnen sparen.

Los ik 100 euro per maand af op mijn hypotheek, dan dalen mijn kosten iedere maand verder. Als budgettrainer help ik jou om besparingen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de goedkoopste boodschappen (en nee, er is geen goedkoopste supermarkt) of aan goedkopere manieren om te reizen.

Plan een afspraak met mij in via VanDijl.ga/afspraak.

Wat is bijstand?

Mocht je zelf op geen enkele manier in staat zijn om eigen inkomsten te verkrijgen en kom je niet in aanmerking voor een andere uitkering, dan kan je in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. De bijstandswet (officieel: Wet werk en bijstand, afgekort WWB) wordt wel het sluitstuk van de sociale zekerheid in Nederland genoemd.

Wanneer is de bijstandsuitkering uitbetaling?

De uitbetalingen zijn meestal tussen de 19e en 25e van de maand. Het is uiteindelijk afhankelijk van jouw gemeente, daar kan je de exacte datum ook opvragen.

Hoe zit het met vakantiegeld in de bijstand?

Ook in de bijstand heb je recht op vakantiegeld. Dat krijg je dus gewoon rond de zomer uitbetaald.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp