Reiskosten inbegrepen in de prijs? Of toch op de factuur?

doorAlexander

Reiskosten inbegrepen in de prijs? Of toch op de factuur?

Reiskosten zijn een discussiepunt waar al langere tijd over wordt gesproken. Deze blog is geschreven voor de kleine ondernemer en zal helpen om de juiste overweging te maken.

Wanneer jij iemand inhuurt voor een bepaalde dienst, houd jij er dan rekening mee wat voor afstand iemand moet afleggen? Zou jij meer voor een product betalen als het bedrijf verder uit de buurt zit? Ik denk het niet, en daarom denk ik ook dat het onverstandig is om reiskosten te rekenen! Zeker wanneer jij met het openbaar vervoer reist.

Als ondernemer heb ik zelf deze beslissingen ook moeten nemen. Uiteindelijk heb ik gezegd “Ik reken geen reiskosten en offertes zijn ALTIJD inclusief BTW!”. Omdat ik met het openbaar vervoer reis heb ik een NS “Dal Vrij” abonnement van 99 euro per maand, waarmee ik onbeperkt door Nederland kan reizen.

Hoe reageert jouw klant op reiskosten?

Bij het overwegen van reiskosten is het belangrijk om je te verplaatsen in de gedachte van jouw klant. Wil jij de klant opzadelen met de kosten omdat jij ver uit de buurt woont? Vind jij dat jouw klant moet betalen omdat jij een uur onderweg bent? Of betaalt jouw klant voor de dienst die wordt geleverd, niet voor de uren dat jij ermee bezig bent?

Mijn standaard dagtarief ligt tussen de 1500 en 5000 euro. Dat komt omdat ik een dienst lever in ruil voor mijn tijd. Spreek ik voor een groep van 1000 medewerkers, dan mag mijn tarief best wel wat meer zijn dan een interne presentatie voor een groep van 20 support medewerkers.

Als ik vanuit mijn positie een tip zou mogen geven zeg ik, reken nooit reiskosten! Zorg ervoor dat jouw prijs zo transparant mogelijk is en reken nooit een meer prijs! Als jouw klant wil dat jij nog een keertje extra langskomt, zorg dat het inbegrepen is.

Ben jij het hiermee eens? Laat jouw reactie achter. Denk jij dat het toch anders zit? Laat het dan ook weten!

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp