Waarom schulden aflossen als investeren meer oplevert?

doorAlexander

Waarom schulden aflossen als investeren meer oplevert?

schuldenEen vraag die ik regelmatig krijg is waarom je eerst schulden afbetaalt en daarna pas gaat investeren? Dit terwijl het rendement op een (goede) investering veelal veel hoger is dan de rente op een lening. Op die vraag geef ik in deze blog antwoord. Mijn doel is en blijft, Nederland schuldenvrij!

Om te beginnen, het is aan jou om keuzes te maken. Denk echter wel even na. Zou jij beleggen met geleend geld? Is het antwoord op die vraag “nee”, dan heb je eigenlijk het antwoord al. Beleggen (of anderszins investeren) neemt de nodige risico’s met zich mee. Het afbetalen van schulden geeft jou echter de zekerheid dat jij minder rente gaat betalen.

Is schulden maken om te investeren altijd fout? Naar mijn mening, ja! Als ik kijk naar alle miljonair die ik heb gesproken weet ik dat de gemiddelde miljonair geen geld heeft verdient met leningen.

Hoe snel moet jij jouw schulden aflossen?

Vanaf het moment dat ik het 7-stappenplan ontwikkelde tot dat ik zelf schuldenvrij was duurde ongeveer een jaar. Inmiddels ben ik flink op weg op ook stap 3 uit het 7-stappenplan door te lopen. Voor mij is het nu zaak om 3 tot 6 maanden levensonderhoud opzij te zetten.

Ook dit is geen investering, maar komt gewoon op een spaarrekening te staan. Het geld wordt pas opgenomen als ik echt geen andere mogelijkheid meer heb. Daarna zet ik 15% opzij voor pensioen, ga ik geld opzij zetten voor onze toekomstige kinderen en betaal ik mijn hypotheek versneld af.

Wie na het lezen van dit artikel nog het idee heeft dat het een goed idee is om eerst te beleggen en dan schulden af te betalen mag natuurlijk contact met mij opnemen.

Liever een goed gesprek aangaan over dit onderwerp? Plan dan een afspraak met mij in. Ik help jou dan om het plan ook in jouw persoonlijke situatie in te richten.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp