Studieschuld in Nederland erger dan in de VS!

doorAlexander

Studieschuld in Nederland erger dan in de VS!

studieschuldToen ik in 2001 ging studeren werden studenten gemotiveerd om een studieschuld aan te gaan. Het zou omgezet worden in een “gift” bij het behalen van het diploma. Inmiddels heb ik mijn studieschuld afgelost, maar kan ik wel zien dat het probleem erger aan het worden is.

Ondanks de lage rente van de studentenbeurs blijft het een schuld. De lokale Rabobank (of een andere bank) gaat er alles aan doen om het “studentenproduct” aan te smeren. Een roodstand van 1000 euro en een creditcard met een limiet van 2500 euro.

Ik heb al verhalen gehoord van mensen die een schuld hebben van meer dan 30.000 en nu geen baan kunnen vinden. Het “studentenreisproduct” draagt extra bij aan de schulden. Dit product zorgt ervoor dat mensen nog dieper in de schulden raken.

In deze blog ga ik verder over het alternatief voor de studieschuld.

Het alternatief voor de studieschuld

Iedere ouder moet geld opzij zetten. Studerende kinderen kosten geld. De kosten zijn als volgt opgebouwd:

  • Collegegeld (2060 euro in 2018).
  • Studiemateriaal (gemiddeld 300 euro per jaar).
  • Huisvesting (gemiddeld 400 euro per maand).
  • Eten en drinken (gemiddeld 128 euro per maand).
  • Zorgverzekering (vanaf ongeveer 80 euro per maand).
  • Overige verzekeringen en kosten (ongeveer 25 euro per maand).

Met 4 jaar voor een gemiddelde studie kom je uit op een gemiddelde totaalprijs van €32744. Dat klinkt als veel, dus laten we het even berekenen. Een kind gaat gemiddeld rond de leeftijd van 18 studeren. Dat geeft een ouder 18 jaar om het geld bij elkaar te krijgen. In maanden is dat 216 maanden of wel een bedrag van 151 per maand.

Het geld zet je natuurlijk opzij op een manier dat het ook nog wat oplevert, zodat extra kosten als bijvoorbeeld onbeperkt reizen (in ieder geval in de daluren) en eventuele extra uitgaven. Er is altijd wel ergens geld vandaan te halen om 151 euro per maand opzij te zetten gedurende het leven van jouw zoon of dochter. Doe dat dus en voorkom dat jouw kind met een schuld de studie afrond!

Heb jij hulp nodig om jouw financiële toekomst op de rit te krijgen? Ga naar VRLX.ga/afspraak. Je mag natuurlijk ook contact opnemen voordat jij de afspraak inplant.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp