Pensioenleeftijd? Die bepaal jij toch zeker zelf!

doorAlexander

Pensioenleeftijd? Die bepaal jij toch zeker zelf!

PensioenleeftijdHet maakt niet uit of jij nu 16, 26, 46, of 66 bent. De overheid heeft helemaal niets te vertellen over jouw pensioenleeftijd. Jij hebt de mogelijkheid om zelf geld opzij te zetten en zo meer dan genoeg over te houden om een uitstekend pensioen te hebben.

In het boek “Geheimen van een budget” let ik de 7 stappen uit doe jij kunt volgen om slimmer om te gaan met jouw geld en geldzaken. De basis is slim over geld te gaan denken. Iedere euro kan maar 1 keer uitgegeven worden. Iedere euro kan ook maar 1 keer worden geïnvesteerd. Wanneer jij beseft dat de overheid nagenoeg failliet is snap jij dat de pensioenleeftijd enkel door jou bepaald kan worden.

Daarover praat ik in deze blog. Mijn doel is jou anders te laten denken over geld. Belangrijker nog, jou de mogelijkheid te geven om jouw pensioenleeftijd te verlagen. De keuze is aan jou!

Hoe bepaal ik zelf mijn pensioenleeftijd?

Laten we even uitgaan van een gemiddeld rendement van 15% over de lange termijn. Het gaat hier om een gemiddelde waarde. Het kan dus zijn dat jouw rendement 10 jaar daalt en daarna flink ophoogt.

Stel je dan nu voor, jij verdient 2500 euro netto per maand. Jij zet maandelijks niets opzij. Over 50 jaar heb jij helemaal niets. Jouw collega zet 500 euro per maand opzij. Doet dat gedurende 20 jaar. Na 20 jaar heeft jouw collega €757.977,49. Met 2% meer rente komt dit bedrag ruim over de 1 miljoen euro terecht. Meer dan genoeg om over 20 jaar met pensioen te gaan.

Wanneer jij dan alleen de rente uitgeeft (of een deel van de rente) blijft er geld over en kan jij zo lang leven als jij wil.

Het volgende deel van deze blog gaat over schulden en hoeveel schulden jouw pensioen aantasten.

Hoe bepalen schulden jouw pensioenleeftijd?

Stel je dan nu voor dat jij 500 euro rente betaalt voor bijvoorbeeld een auto of een hypotheek. Jij weet nu wat die 500 euro over 20 jaar oplevert. Geef jij dat uit aan rente dan kost die rente jou dus mogelijk 1 miljoen euro binnen de 20 jaar. Wil jij nog geld lenen?

Ben jij toe aan een slimmere manier van leven? Neem gerust even contact met mij op.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Direct hulp? WhatsApp