Hoeveel huis kan jij betalen zonder je zorgen te maken over het budget?

doorAlexander

Hoeveel huis kan jij betalen zonder je zorgen te maken over het budget?

Huis en hypotheekVoor veel mensen is een huis de grootste aankoop die ze gaan doen. Met een gemiddelde starterswoning die begint met ruim 100.000 euro moet je goed nadenken voordat je de knoop doorhakt. Bij een huurhuis geldt overigens precies dezelfde regels.

In deze blog leg ik uit hoe jij een maximumprijs voor een hypotheek kunt berekenen zodat jij op tijd uit de schulden bent. Daarbij leg ik ook uit hoe jij de stap kunt zetten van huur naar hypotheek en waar je daarbij op moet letten.

Het is om te beginnen essentieel om te weten hoeveel geld jij binnenkrijgt iedere maand. Daarbij hoef jij geen rekening te houden met variabele extra inkomsten zoals bonussen, tenzij deze jaarlijks vast terugkeren.

In dit voorbeeld ga ik uit van een gezamenlijk inkomen van 3000 euro per maand. Dat inkomen is natuurlijk voor iedereen verschillend.

Hoe bereken jij wat je voor een huis kunt betalen?

In de basis is de limiet voor wat jij voor een huis kunt betalen 25% van jouw inkomen. In dit voorbeeld dus 750 euro per maand. Omdat jouw inkomen waarschijnlijk zal stijgen over de jaren en de lasten zullen dalen hoef jij je in deze fase geen zorgen te maken over de overige (vaste) kosten. Deze zijn wel belangrijk voor het bepalen van jouw budget.

Zorg er daarna voor dat jij een hypotheek afsluit waarbij de totale schuld binnen 15 jaar is afbetaalt en waarbij jij vrij bent om jaarlijks extra bedragen af te lossen. Het einddoel is simpelweg de hypotheek al binnen 10 jaar (of sneller) af te lossen.

Met dit inkomen, maximaal 25% van jouw inkomen aan lasten en een aflostermijn van 15 jaar kan jij dus maximaal ongeveer 115.000 lenen. Wanneer jij 20.000 euro opzij zet kan dit al een leuke (kleine) eengezinswoning buiten het centrum in de randstad betekenen.

Wil jij meer tips over het bepalen van jouw optimale budget? Plan een vrijblijvende afspraak met mij in via vandijl.ga/afspraak.

Over de auteur

Alexander administrator

Alexander is jouw budgettrainer. Beschikbaar voor alles wat gaat over geld en geldzaken. Heb jij schulden? Alexander helpt jou daar binnen 24 maanden uit. Geen schulden, maar ook geen spaargeld? Alexander zorgt dat jij met een budget gaat leven om zo slimmer met geld om te gaan.

    Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Direct hulp? WhatsApp